Utilize este link para identificar ou citar este item: https://bdm.unb.br/handle/10483/32795
Arquivos neste item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
2021_JuliaLauraRezende_MariaCarolinaDuarte_tcc.pdf389,67 kBAdobe PDFver/abrir
Título: Guias alimentares para crianças e adolescentes : uma scoping review
Autor(es): Rezende, Júlia Laura Corrêa
Duarte, Maria Carolina de Medeiros Frazão
Orientador(es): Bertolin, Maria Natacha Toral
Coorientador(es): Melo, Giselle Rhaisa do Amaral e
Assunto: Crianças e adolescentes - nutrição
Promoção da saúde
Dietas
Alimentação saudável
Data de apresentação: 29-Out-2021
Data de publicação: 5-Dez-2022
Referência: REZENDE, Júlia Laura Corrêa; DUARTE, Maria Carolina de Medeiros Frazão. Guias alimentares para crianças e adolescentes: uma scoping review. 2021. 50 f. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado em Nutrição) — Universidade de Brasília, Brasília, 2021.
Abstract: Objective: This study aims at reviewing Food-based dietary guidelines (FBDGs) with content targeted at children and adolescents to present their main characteristics that could enable comparisons among countries. Design: The first part of the study was a search of the FBDGs available in the Food and Agriculture Organization (FAO) website and the second part comprehended a systematic review to reach FBDGs for children or adolescents non-listed in FAO’s website. Data extraction included year of publication, language and guidelines for the target group. Results: From FAO website searches, 105 documents were found, and 17 of them couldn’t be translated. The systematic review search resulted in 5190 articles, and none led to any material of interest. Results were 88 FBDG explored, of which 40 were specific for children and/or adolescents and 48 for the general population, with information directed for the aim group. All of the material was published after 2001. Latin America and Caribbean was the region that presented more specific FBDGs, and the majority of countries with guidelines for fruits and vegetables. It 's frequent the information about fats (15 countries) and sugar (25 countries) consumption reduction. Reduction of sodium intake appears majority in materials after 2015. Food hygiene guidelines are recurrent in Latin America documents. NOVA classification was adopted in 5 countries. Moreover, 25 countries approach recommendations for mealtimes. Conclusions: The data extracted from the found FBDGs were summarized, in order to compare and to acknowledge the available content in this field.
Informações adicionais: Trabalho de conclusão de curso (graduação) — Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, 2021.
Licença: A concessão da licença deste item refere-se ao termo de autorização impresso assinado pelo autor que autoriza a Biblioteca Digital da Produção Intelectual Discente da Universidade de Brasília (BDM) a disponibilizar o trabalho de conclusão de curso por meio do sítio bdm.unb.br, com as seguintes condições: disponível sob Licença Creative Commons 4.0 International, que permite copiar, distribuir e transmitir o trabalho, desde que seja citado o autor e licenciante. Não permite o uso para fins comerciais nem a adaptação desta.
Aparece na Coleção:Nutrição



Todos os itens na BDM estão protegidos por copyright. Todos os direitos reservados.