Utilize este link para identificar ou citar este item: https://bdm.unb.br/handle/10483/32795
Arquivos neste item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
2021_JuliaLauraRezende_MariaCarolinaDuarte_tcc.pdf389,67 kBAdobe PDFver/abrir
Registro completo
Campo Dublin CoreValorLíngua
dc.contributor.advisorBertolin, Maria Natacha Toral-
dc.contributor.authorRezende, Júlia Laura Corrêa-
dc.contributor.authorDuarte, Maria Carolina de Medeiros Frazão-
dc.identifier.citationREZENDE, Júlia Laura Corrêa; DUARTE, Maria Carolina de Medeiros Frazão. Guias alimentares para crianças e adolescentes: uma scoping review. 2021. 50 f. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado em Nutrição) — Universidade de Brasília, Brasília, 2021.pt_BR
dc.descriptionTrabalho de conclusão de curso (graduação) — Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, 2021.pt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subject.keywordCrianças e adolescentes - nutriçãopt_BR
dc.subject.keywordPromoção da saúdept_BR
dc.subject.keywordDietaspt_BR
dc.subject.keywordAlimentação saudávelpt_BR
dc.titleGuias alimentares para crianças e adolescentes : uma scoping reviewpt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Curso - Graduação - Bachareladopt_BR
dc.date.accessioned2022-12-05T22:08:53Z-
dc.date.available2022-12-05T22:08:53Z-
dc.date.submitted2021-10-29-
dc.identifier.urihttps://bdm.unb.br/handle/10483/32795-
dc.language.isoInglêspt_BR
dc.rights.licenseA concessão da licença deste item refere-se ao termo de autorização impresso assinado pelo autor que autoriza a Biblioteca Digital da Produção Intelectual Discente da Universidade de Brasília (BDM) a disponibilizar o trabalho de conclusão de curso por meio do sítio bdm.unb.br, com as seguintes condições: disponível sob Licença Creative Commons 4.0 International, que permite copiar, distribuir e transmitir o trabalho, desde que seja citado o autor e licenciante. Não permite o uso para fins comerciais nem a adaptação desta.pt_BR
dc.contributor.advisorcoMelo, Giselle Rhaisa do Amaral e-
dc.description.abstract1Objective: This study aims at reviewing Food-based dietary guidelines (FBDGs) with content targeted at children and adolescents to present their main characteristics that could enable comparisons among countries. Design: The first part of the study was a search of the FBDGs available in the Food and Agriculture Organization (FAO) website and the second part comprehended a systematic review to reach FBDGs for children or adolescents non-listed in FAO’s website. Data extraction included year of publication, language and guidelines for the target group. Results: From FAO website searches, 105 documents were found, and 17 of them couldn’t be translated. The systematic review search resulted in 5190 articles, and none led to any material of interest. Results were 88 FBDG explored, of which 40 were specific for children and/or adolescents and 48 for the general population, with information directed for the aim group. All of the material was published after 2001. Latin America and Caribbean was the region that presented more specific FBDGs, and the majority of countries with guidelines for fruits and vegetables. It 's frequent the information about fats (15 countries) and sugar (25 countries) consumption reduction. Reduction of sodium intake appears majority in materials after 2015. Food hygiene guidelines are recurrent in Latin America documents. NOVA classification was adopted in 5 countries. Moreover, 25 countries approach recommendations for mealtimes. Conclusions: The data extracted from the found FBDGs were summarized, in order to compare and to acknowledge the available content in this field.pt_BR
Aparece na Coleção:Nutrição



Todos os itens na BDM estão protegidos por copyright. Todos os direitos reservados.